Cancerul oral detecteaza-l din timp si protejeaza-te! - Migali
Ce ai face ca sa-i vezi razand?

Totul. Cu atat mai mult atunci cand este vorba de o durere dentara.
De aceea am creat programul TenderCare.

Afla mai multe despre TenderCare ›

Cancerul oral detecteaza-l din timp si protejeaza-te!

cancerul-oral-migali-dental-clinic-iasi

Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale. Cel mai des, cancerul oral debutează la nivelul limbii sau al planşeului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt caracterizate prin dezvoltarea de celule scuamoase, plate, care acoperă suprafeţele limbii, obrajilor şi ale buzelor.

Din pacate suntem expusi permanent la numerosi factori de risc ce pot duce la aparitia cancerului: fumat, alcool, piercinguri, mancare procesata la maximum, aditivi alimentari, potentiatori de gust, arome, acidifianti, conservanti, fructe tratate si modificate, carne de pui injectata cu diverse chimicale, prajita daca se poate, aerul poluat, expunerea neprotejata la soare, igiena deficitara, predispozitia genetica, tratamente stomatologice incorecte si lista ar putea continua.

Este bine sa va prezentati la medic cat mai repede daca observati urmatoarele simptome:
-apariția unor pete albe sau roșii la nivelul cavității bucale
-orice fel de răni ușoare la nivelul gurii, gingiilor sau buzelor, care nu se vindecă după mai mult de 14 zile
-răgușeală permanentă sau modificare a vocii
-dificultate la înghițire
-salivare în exces
-dificultate în mișcarea maxilarului sau a limbii
-senzație de amorțeală, durere și sensibilitate inexplicabile la nivelul feței, al cavității bucale sau al gâtului

Multe dintre simptomele menționate pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate. Apariția lor trebuie să fie semnalul de alarmă care să declanșeze vizita la medicul stomatolog, cu atât mai mult cu cât oricare dintre aceste simptome durează mai mult de 2 săptămâni.

Diagnosticarea se face cu ajutorul unui test de screening utilizat deja cu succes in SUA de mult timp, ce evidentiaza zonele cu potential canceros cu ajutorul unei lumini fluorescente si a solutiei de albastru de toluidina sau cu un aparat ce, fara durere si efecte secundare, poate semnala existenta unor zone cu factor de risc. Daca aceste zone sunt identificate va fi necesar un examen mai amanuntit.

Este foarte important sa adoptati si sa mentineti un stil de viata sanatos si va faceti un control amanuntit de depistare a semnelor de cancer oral, pentru ca, diagnosticata in stadiu incipient, aceasta boala poate fi invinsa.

Lasa un raspuns

XHTML: Poti folosi aceste taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>